PRIBOR - MAŠINICE

     


Mašinice za varaličarenje se kao i štapovi dele na:
-Mašinice za lako varaličarenje
-Mašinice za srednje varaličarenje
-Mašinice za teško varaličarenje
Mašinice za lako varaličarenje su mašinice težine do 250gr sa kapacitetom špulne od oko 0,25mm-100m. Namenjene su za varaličarenje pastrmke,klena i grgeča.
Mašinice za srednje varaličarenje su mašinice težine do 450gr sa kapacitetom špulne od oko 0,35mm-100m. Namenjene su za varaličarenje smuđa,štuke,bucova i manjih somova.
Mašinice za teško varaličarenje su mašinice teže od 500gr sa kapacitetom špulne većim od 0,45mm-100m. Namenjene su za varaličarenje kapitalnih primeraka štuke,smuđa i soma.


Zalednicko za sve mašinice je da ih proizvođači prave od metala ili kompozitnih materjala sa jednom ili više špulni metalnih ili od kompozitnih materjala. Naravno da kvalitet izrade diktira i cenu same masinice (metalne su skuplje). Preporučio bih ipak one sa metalnim telom i metalnim špulnama nekog od renomiranih proizvođača (DAIWA, SHIMANO,PEN,TICA,SPRO...)


Mašinice za varaličarenje trebalo bi da imaju kvalitetnu kočnisu bilo prednju (Front drag) ili zadnju (Rear drag). Obratite paznju i na vodilicu strune. Postoje dva tipa vodilica. Onaj koji je namenjen za najlon ima kosinu samo sa jedne strane dok onaj koji je namenjen i za najlon i za pletenicu ima kosine sa obe strane. Takođe je bitno da ako koristite pletenice mašinica ima sistem za unakrsno slaganje (worm shaft).

Kada pravilno ’ukonponujemo’ štap i mašinicu težiste bi trebalo da se nalazi neposredno iznar haltera. Samo tada će nam varaličarenje predstavljati zadovoljstvo.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska Prognoza

Stanje Voda


© Agencija Autentik                                             Ukupno 25492      Danas   49      Juče   323