PRIBOR - NAJLONI


Najlon koji se koristi u ribolovu(eng.nylon a u različitim delovima Srbije lokalno se koriste nazivi:struna,žilica,svila,silk...)najlonski je polimer izuzetno dugačkih molekula napravljen od jednog vlakna(monofilament). Sirovina se u proizvodnom procesu zagreva(topi se na 260 stepeni C) i mikrometarski precizno razvlači do željene debljine. Karakteristike se menjaju dodavanjem aditiva i boje. Pre motanja na velike kalemove dobijena nit se provlači kroz tečna hemiska jedinjenja (fluorin,silikon isl.) čime se formiraju novi slojevi u cilju povećanja čvrstoće ili mekoće, savitljivosti, istegljivosti, otpornosti na šok, abrazije (krzanja), neutralisanja tzv. memorije (pamćenja, deformacije) i smanjenja trenja pri prolasku kroz sprovodnike. Najbolji monofili imaju dobro usaglašene pomenute osobine.


Najlon je providan, istegljiv od 12% do čak 30% (zavisno od vrste) ima manju nosivost od pletenica pravilnog okruglog poprečnog preseka, relativno otporan na krzanje (neke vrste manje a neke više), postojane je boje, ne upija vodu (ali duže izlaganje vlazi utiče na njegovu snagu), gladak je, teže se mrsi od pletenice, od koje manje traje ali je znatno jeftiniji.


Istegljivost-mnogi ribolovci smatraju istegljivost najvećom manom najlona. Ako bismo uzeli onaj koji se odlikuje maksimalnom elastičnošću, pa se na 10m izduži čak do 3m, jedva da bismo mogli govoriti o nekakvoj mogućnosti kontrolisanja ulovljene krupnije ribe.


Postojanost boje-najlon znatno duže zadržava izvorni kolorni ton,ali posle dužeg korišćenja moze neznatno da izbledi na suncu ili da primi žućkastu boju (ovo drugo je posledica dejstva vode).
Dugotrajnost-iako je najlon teško razgradiv, takoreći praktično neuništiv,pod uticajem spoljnih faktora gubi većinu početnih karakteristika. One se drastično menjaju sa protokom vremena, zbog čestog kvašenja i sušenja, izlaganja toploti i UV zračenju itd. Najlon treba menjati bar dva puta godišnje-na početku sezone i odprilike na polovini sezone.
Cena-najlona se kreće od 100-tinak RSD pa do nešto manje od 1000 RSD. Na ribolovcu je da se odluči koliko će novca izdvojiti za kupovinu najlona. Naš narod ima jednu lepu poslovicu:“Koliko para toliko i muzike“.


Tekst u delovima preuzet iz Ribolov-a autora Marka Radevića

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska Prognoza

Stanje Voda


© Agencija Autentik                                             Ukupno 25490      Danas   47      Juče   323