PRIBOR - PLETENICE

   

Pletenice (eng.braid)


Pletenice a u ribolovačkom žargonu kod nas se najčešće koriste izrazi konac i upredena struna jeste sintetički polifilament. Sastoji se od više upredenih visokomodularnih polietilenskih vlakana,dobijenih od različitih sirovina(dyneema,dacron,spectra,kevlar...). Ovi materijali su zbog ekstrema izdržljivosti i postojanosti osobina pronašli široku primenu u mnogim oblastima života,ne samo u ribolovu. Dakron se ,primera radi,koristi u medicini za izradu krvnih sudova,a od dakronskog platna prave se jedra i krila za motorne zmajeve;od spektre su načinjene tetive sportskih i lovačkih lukova i samostrela,a kevlar se upotrebljava za izradu neprobojnih(pancir)prsluka.
Industrija ribolovnog pribora neprestano usavršava pletenice. Kevlar je primera radi prilično nesavitljiv pa se retko upotrebljava za osnovnu strunu,ali se zbog solidne otpornosti na krzanje koristi kao predvez pri pecanju zubatih grabljivica.


Pletenice su neprozirne i uočljive,minimalno se istežu(tek nekoliko procenata) i imaju veliku nosivost u odnosu na prečnik. Nepravilnog su poprečnog preseka. Manje su otporne na abraziju,blede,natapaju se vodom,pri namotavanju na mašinicu i prolaskom kroz vođice stvaraju veće trenje,lakše se mrse od najlona od kojih su dugotrajnije ali i skuplje.


Nosivost je bez ikakve dileme osobina u kojoj je struna od više niti u prednosti,jer dobra pletenica nosi gotovo isto kao duplo deblji najlon.


Poprečni presek-većina pletenica ima ovalni presek u momentu izlaska iz fabrike, međutim tokom upotrebe profil im se menja,jer se spljošte dok pod opterećenjem klize preko sprovodnika štapa i valjkaste vođice mašinice. Ta deformacija ne umanjuje nosivost,ali se uočljivo odražava na lošije slaganje na špulni,što za posledicu može imati kraće zabačaje ali i pucanje zbog usecanja kako pri zabačaju tako i u borbi sa velikom ribom.
Postojanost boje-pletenica se ispira slično tkaninama pranim u veš mašini pa po pravilu brzo postaje neugledno bledunjav. Ipak izgleda da sama ta promena ni malo ne utiče na nosivost pletenice.
Upijanje vode-pletenice koje zatapanjem nisu dobile vodonepropusni omotač upijaju vodu pa ih je skoro nemoguće koristiti na niskim temperaturama na kojima dolazi do pojave leda. Iako se mnoge pletenice reklamiraju i prodaju kao plivajuće sve one posle izvesnog vremena počnu da upijaju vlagu i da tonu.
Dugotrajnost-stajanje,sunčevi zraci i kvašenje neuporedivo manje utiču ne pletenicu, koju možemo promeniti i svake druge sezone,naravno ukoliko je pre toga ne pokidamo toliko da nam na špulni ne ostane dovoljna količina za normalan ribolov.


Cena-pletenica ima cenu dvostruko (nekada i višestruko) veću od najlona ali se isplati dati u startu veću sumu novca jer će mo pletenicama spasiti neuporedivo više zakačenih varalica(bilo zbog pucanja ringova,bilo zbog ispravljanja trokrakih udica).

Tekst u delovima preuzet iz Ribolov-a autora Marka Radevića

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska Prognoza

Stanje Voda


© Agencija Autentik                                             Ukupno 25492      Danas   49      Juče   323