PRIBOR - ŠTAPOVI


Puno puta sam čitao članke na ovu temu i uvek sam bio ubeđen da ih pišu „eksperti“ koji vodu vide samo na tv-u ili u ribolovačkim časopisima na fotografijama.
Da ne bih napravio sličnu grešku pokušaću da napišem nešto o varaličarskom priboru jezikom koji će svi varaličari razumeti,pogotovo početnici kojima je prevashodno i namenjen ovaj članak.

Štapovi:
Štapove za varaličarenje delimo na:
-štapove za lako varaličarenje
-štapove za srednje varaličarenje
-štapove za teško varaličarenje

Štapovi za lako varaličarenje su kako im samo ime kaže namenjeni varaličarenju klena,pastrmke i grgeča malim i lakim varalicama i najlonima od 0,15mm do 0,20mm ili pletenicama do 0,12mm.Dužina štapova za lako varaličarenje se kreće od 2,1m do 2,7m. Proizvode se u dve varijante-dvodelni i teleskopski (ili višedelni).

Štapovi za srednje varaličarenje su namenjeni varaličarenju bucova,štuke,smuđa i manjih somova,varalicama težine od 10g do 25g, najlonima od 0,20mm do 0,30mm ili pletenicama do 0,20mm.Dužina štapova za srednje varaličarenje se kreće od 2,4m do 3,3m. Proizvode se u dve varijante-dvodelnoj i teleskopskoj (višedelnoj).

Štapovi za teško varaličarenje su namenjeni varaličarenju kapitalnih primeraka smuđa i štuke kao i varaličarenju soma i mladice varalicama težim od 20g,najlonima debljim od 0,30mm i pletenicama debljim od 0,20mm.dužine ovih štapova se kreću od 2,7 m do 3,6m. Proizvode se u dve varijante-dvodelnoj i višedelnoj (trodelnoj ili teleskopskoj).

Akcija štapova ili savitljivost štapova se označava sa A,B ili C kod evropskih proizvođača ili sa H,M ili L kod engleskih ili američkih proizvođača.
A(H) akcija je akcija vrhom ili gornjom trećinom štapa.
B(M) akcija je akcija do sredine štapa.
C(L) akcija je akcija celom dužinom štapa ili parabolična akcija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska Prognoza

Stanje Voda


© Agencija Autentik                                             Ukupno 25492      Danas   49      Juče   323