Pecanje Smuđa u Sumrak

Pecanje na smudja zna da bude i te kako frustrirajuce. Od smudja pri svakom zabacaju do dana bez i jednog jedinog na udici.


      Kako smudjevi i ribe uopste znaju kada da prestanu da "rade", ali bas sve u isto vreme?
      Ponekad, smudjevi nece da uzimaju mamac iako se nalazimo na pravom mestu sa varalicom koja im prolazi tacno ispred nosa. A onda i iznenadno sa malom promenom u u jacini dnevne svetlosti i smudjevi polude. Da li u tome vide iznenadnu mogucnost za brzu i laku veceru?


       Plitka voda povecava fenomen smudjeve ishrane pri smanjenoj svetlosti. U rano prolece i pre mresta na primer, smudjevi blizu mesta na kojima ce se mrestiti, se nalaze mnogo plice nego sto vecina ljudi misli. Ribolovci, u to vreme traze skarpu i smudjeve na samoj ivici skarpe i na prelazu iz plitke u duboku vodu. U sustini to je dobar izbor i ulov ne bi trebao da izostane preko dana....osim ako smudjevi misle razlicito od ribolovaca.


      Ako su hrana i zaklon prisutni u plitkoj vodi, smudjevi mogu biti na tom mesto preko dana, totalno neaktivni pogotovo u podne, sve dok Sunce ne pocne da zalazi. Kako se Sunce sve vise spusta ka horizontu i svetlost postaje sve slabija, superiornije oci daju ogromnu prednost smudjevima u odnosu na vecinu kedera kojima se oni hrane, i ciji vid slabi uporedo sa slabljenjem dnevne svetlosti. Bandari (pearch) na primer se spuste na samo dno da bi odmorili peraja preko noci u isto vreme kada se smudjevi podizu sa dna u potrazi za lakom vecerom. Veoma kratak period intenzivnog hranjenja moze brzo zasititi smudjeve. Sledece popodne se moze desiti isto pod uslovom da promena vetra ili naoblacenje ili kisa ne smanji prodiranje suncevih zraka kroz vodu preko dana.


     U prolece smudjevi po nekada ostaju veoma plitko cak i ako nema zaklona u plitkoj vodi. Upravo tamo gde mogu naci najtopliju vodu u to vreme zajedno sa hranom. Cak i ako nema trave smudjevi mogu ostati plitko i uopste ne zuriti da se pomere u dublju vodu, ponekad ostajuci u vodi duboloj pola metra u sred podneva po jako suncanom danu, i bez i malo zaklona. Izgleda kao da uzivaju upijajuci toplotu zagrejane plitke vode. Ovaj fenomen je jos uvek totalano neobjasnjiv, mada je poznato da i stuke mogu biti vidjene u plitkoj vodi uzivajuci u prolecnoj zagrejanoj plitkoj vodi.


      Jedno je sigurno da ni smudj ni stuka sigurno nece napasti ni uzeti bilo kakav ponudjen mamac u tom trenutku.
      Bilo da se smudjevi nalaze zaklonjeni ili potpuno otkriveni u plitkoj vodi, bilo koja tehnika i bilo koj mamac ce ostati totalno ignorisan od strane smudjeva. Ako se ovo desi, nemojte odmah pomisliti da tu nema ribe. Nikada necete biti u to sigurni sve dok ne ostanete na tom mestu i sacekate promenu koja dolazi sa sumrakom i sa pocetkom aktivnosti smudja.


      Ponekad oni stvarno nece biti na tom mestu, ali ponekad ce odjedanput postati aktivni i poceti da grizu.
      U svakom slucaju ne nalazite se na tom mestu da pokusate da naterate smudjeve da uzmu ponudjeni mamac, zato sto ste to pokusavali da uradite ceo dan i niste u tome uspeli. Umesto toga, fokusirajte se na mogucnost da uhvatite ribu koja je odjednom postala aktivna i hoce da uzme mamac. Konfiguracija dna moze i te kako uticati na nacin na koji treba probati na smudja. Ako je dno ravno i nema nikakvog zaklona to moze znaciti da se smudjevi nalaze rastrkani na velikom prostoru. Tada treba koristiti taktike i mamce kojima se jako brzo i u najkracem roku moze pokriti i istraziti veliki teren, u kooperaciji sa smanjenjem svetlosti.


      Sa druge strane, veliki broj zaklona i struktura u vodi koncentrise aktivne smudjeve na veoma malom prostoru, precizno zabacivanje na specificno mesto za koje smatrate da treba privlaciti aktivnog smudja je najbolji pristup.
      Ako niste sigurni koji od ova dva pristupa je bolji, probajte po malo oba.
      Ako kondicija pokazuje da je smudj rastrkan na velikom prostoru, trolanje bi bio najbolji pristup. Plitkoroneci vobleri kao Rapala, Rebel ili Thunderstick iza camca na otprilike 30 metera sa brzinom koja je jedva dovoljna da vobler radi.


      Sa vremena na vreme povucite stap da varalica napravi pauzu u radu sto moze naterati smudja da napadne varalicu.
Trolanje je dobar izbor ako je voda duboka od 1.5m do 3m.
      Trolanje u plicoj vodi ce verovatno uplasiti smudjeve cim camac predje preko njih. U ovoj situaciji kao i kada postoji neka struktura (manje ostrvo od trave, potopljeno drvece, spicevi), varalicanje sa voblerima u obliku lepeze je bolja tehnika jer ih nece uplasiti. Sporo namotavanje sa kratkotrajnim pauzama bi trebalo biti produktivno. Plutajuci i neutralni plitkoroneci minnow-vobleri su dobar izbor ako je dubina oko 1m. preko toga siri vobleri kao Rapala Shad rap koji idu malo dublje.


      Za izuzetno precizno pecanje smudja u ovim uslovima koriscenje zivog mamca sa klizecim plovkom nema premca. Ponekad, izuzetno mala struktura na dnu privlaci smudjeve. Moze to biti gomila kamenja, deo potopljenog drveta ili mali spic cak i nekoliko lokvanja na jednom mestu. Kada je ovako malo mesto produktivno, nemojte gubiti vreme sa varalicama i varalicati okolo. Klizeci plovak sa pijavicom ili malim kederom zakacenim iza ledjnog peraja, nekoliko desetina cm. ispod povrsine, tek toliko da bude tacno iznad strukture a da se ne zakaci udica na nju.
      Taj kratki period pri zalasku Sunca ponekad moze da spasi ceo dan bezuspesnog ribolova, jer u to vreme, ce smudj negde zasigurno poceti da radi. Gledano u globalu, to ce najverovatnije biti negde u plitkoj vodi, negde gde je smudj preko celog dana boravio, miran i zatvorenih usta. Ako je u blizini prisutna ivica dubine, spic ili gomila kamenja, zabacite voblera na tom mestu ili probajte klizeci plovak sa zivim mamcem.


      Ako je veliki plicak ispred mesta gde ce se smudj najverovatnije mrestiti, i smudj se jos nije izmrestio i otisao dublje, nista vas ne kosta da probate na tom mestu u sumrak. Trolanje ili lepezasto zapacivanje ce pokazati da li se tu nesto desava. Riba ce vam sama staviti do znanja. Ako se nista ne desi, onda smudjevi najverovatnije nisu tu. Probajte sutradan na malo udaljenijem i dubljem mestu....Ipak, nemojte olako preskociti ovaj deo koji je najverovatnije ignorisam od strane vecine ribolovaca. Plitka voda u sumrak i u prolece zna i te kako da iznenadi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vremenska Prognoza

Stanje Voda


© Agencija Autentik                                             Ukupno 25496      Danas   53      Juče   323